Team Sparebanken Sør

Nyheter

Dette hørte ikke med til treningsplanene i Frankrike – beinbrudd og gips. Irriterende uhell, uten at det får Herman til å bli sittende og deppe. (Foto: TSS)

Deiset i bakken og brakk leggbein

Herman Dahl tok alle forholdsregler ut på treningsturen i Sør-Frankrike i går. Likevel var uhellet ute; han veltet og brakk det ytterste leggbenet på høyrebenet. 

- Det er litt ironi opp i det hele. Hadde jeg kjørt veldig fort og veltet, hadde jeg trolig fått noen skrubbsår og ikke mer. Men i går skulle jeg gjennom ei rolig økt, og for første gang etter at vi kom hit ned til Frankrike skulle jeg kjøre alene, forteller Herman på telefonen fra den lille byen Cèret hvor Herman og tre andre TSS’ere har vintertrenings-camp.

Var forberedt

- Jeg visste om en vanskelig sving på turen jeg skulle sykle. Christian (Kaggestad) hadde advart oss om at i denne svingen var asfalten alltid glatt. Det har sammenheng med at det går et elveløp der. Jeg tok det derfor ekstra rolig da jeg kom til svingen. Over det glatte partiet gikk det greit, men idet jeg kom over på tørt dekke, skjenet plutselig forhjulet ut, og jeg deiset i bakken med leggen først.

- Jeg har hatt noen bruddskader tidligere og kjente at det trolig var gått ei bein nå også. Likevel satte jeg meg på sykkelen for å forsøke og sykle tilbake til huset hvor vi bor. Jeg merket med én gang at det ikke var noen god idé.

Fikk ”lokal” transporthjelp

Uhellet skjedde litt avsides, og Herman var altså alene. De andre tre (Fridtjof Røinås, Andreas Erland og Christian Kaggestad) var ute på ei intervalløkt i går. Til alt hell dukket det opp en bil, og føreren stoppet:

- Han lurte på hva som hadde skjedd og om han kunne hjelpe. Jeg fikk skyss helt til døra. Det var jo supert.

Da de andre TSS-guttene kom tilbake, bar det av sted til klinikken i Cèret hvor det på røntgenbildet ble konstatert brudd. På med gips.

- Takk og pris for at Christian, som bor fast her nede, kunne være med på klinikken. Ellers hadde det vært vanskelig å skjønne både det ene og andre.

Hjem til Norge på søndag

Foreløpig vet Herman ikke hvor lenge han må ha gipsen på. Trolig får han flybillett hjem til Norge på søndag. Der blir han tatt godt vare på både av lagets medisinske støtteapparat og personlig trener Morten (Mørland). Det kan også bli aktuelt å søke hjelp hos Olympiatoppen.

Så hva gjør et slikt uhell med psyken til en toppidrettsutøver? Ingen fasit, så klart; men Herman er heldigvis like sterk i hodet som i resten av kroppen. Han depper ikke:

- Nei, det har jo ingen hensikt. Det som har skjedd, har skjedd. Klart det er irriterende å bli skadet på en slik måte, men det hører med til gamet. Man må regne med å få seg noen smeller. Jeg har fått mine før også og er ikke ukjent med å jobbe seg tilbake.

- Når noe slikt skjer, er det gull å ha et støtteapparat som fungerer. Det har vi i laget. Og selv skal jeg jobbe hardt for å komme tilbake i vanlig gjenge så fort som mulig, sier Herman Dahl.
Det er heldigvis tre måneder til sesongstarten!
 

Her ser du (med rødt) leggbeinet, fibula, som røyk i høyrebenet da Herman i går formiddag smalt i asfalten.

”Selvsagt veldig kjedelig”

Sportssjef Atle Kvålsvoll konstaterer at et slikt uhell selvsagt er veldig kjedelig. Men sett i langt perspektiv er det ikke bare negativt:

- Fordi man blir tvunget til å trene alternativt, noe man skal gjøre også uten treningsavbrekk på sykkelen, men som det er fort gjort å ”glemme”.

- Etter et slikt uhell handler det om snarest mulig å komme seg mentalt over på løsninger. Det ser, ikke overraskende, ut som om Herman allerede er der.

- Hvor lenge han må gå med gipsen vet vi foreløpig ikke. Når Herman kommer tilbake til Norge, kobler vi på både vårt eget medisinske støtteapparat – lege Bjørn Thomas Kjølsrud og fysioterapeut Ron Astrup – og supplerer med ekspertise i Olympiatoppen om vi finner grunn til det, sier sportssjef Kvålsvoll.

 

Kommentarer

Spam kontroll: 5 + 4 =    
Alle (823)
2017 (92)
2016 (122)
2015 (150)
august (23)
juli (8)
juni (14)
mai (22)
april (25)
mars (23)
januar (4)
2014 (95)
2013 (94)
2012 (83)
2011 (135)
2010 (48)
2009 (4)