Team Sparebanken Sør

Nyheter

Testen er i gang. Trond Håkon har fokus.

”Det kommer til å gjøre vondt”

Vi er på Olympiatoppens testlab i Granåsen i Trondheim. Det er siste onsdag i november. Skikkelig dårlig trøndersk førvinter ute. Inne sitter en smått spent Trond Håkon Trondsen.

TSS-rytteren gjør seg klar for å bli testet – en liten måned etter at treningen og forberedelsene til 2016-sesongen er begynt. Vi har fått lov til å være med for å se hvordan det hele gjøres.

Elever på sykkelgymnaset på Melhus er snart ferdig med sin test. Trond Håkon venter på tur.


Det er ikke en knallhard firetimers fellesstart som venter, men med  Knut Skovereng som test-ansvarlig og innpisker kommer det til å gjøre vondt nok…

Vondt, men greit

- Absolutt. Testen blir hardere enn alt annet av trening på denne tiden av året. Men det går jo greit. Vi er jo vant til å presse oss hardt, sier Trond Håkon. Han har gjort unna oppvarming og er klar for et rolig timinutt på sykkelen.
 

"Bli-kjent-tråkkene" på testsykkelen.


Testen som venter er todelt:

Terskel og max

- Først skal jeg gjennom en såkalt terskeltest. Belastningen økes gradvis og det skal måles laktat (melkesyre-nivå) for hvert belastningstrinn, forteller Trond Håkon.

Bak lenken under en video-sekvens fra terskeltesten:

/files/lyd/Trond-H%C3%A5kon-TERSKEL---Liten.mov

Rundt et kvarter holder han på. Deretter noen rolige minutter på sykkelen, men så er det klart for testens absolutt tøffeste del:
 

Testansvarlig Knut Skovereng "tapper" blod og sjekker laktat.


- Max-test. Belastningen økes for hvert halvminutt, og så skal jeg kjøre så lenge jeg bare orker. Underveis måles oksygenopptak.

Puls over 200

Terskeltesten blir bare blåbær mot dette. Trond Håkon tar ut alt som er å hente, og litt til. Pulsen er på det ”verste” over 200. Han trenger et lite minutt på å komme sånn noenlunde til hektene etter at testsjefen har sagt seg fornøyd med målingene.

Klikk på lenken og se de siste sekundene av max-testen og minuttet som følger...:


/files/lyd/TrondH-MAX---Liten.mov

Det hele er over. Tilbake i hvilepuls får han noen foreløpige tall på skjermen til Knut Skovereng. Er vel litt dårligere enn fjorårets tilsvarende test, mener Trond Håkon.
Egentlig var han også forberedt på å ta en såkalt windgate-test; 30 sekunder i absolutt på maks, men den testen ble det ikke noe av – uten at Trond Håkon var spesielt lei seg for det…
 

Sportsdirektør Sebastian Kvålsvoll (t.v.) fulgte testen. Her kikker han på noen foreløpige resultat sammen med Knut Skovereng og Trond Håkon.

 

Trenerens ”dom”

Lorents Ola Aasvold, tidligere TSS-rytter selv og storebror til Kristian, har treneransvar for Trond Håkon. Han kunne ikke være til stede på selve testen. Men hva sier han etter å ha fått resultatene og også snakket med Trond Håkon?


- For det første, og absolutt positivt, så var ikke testen dårligere enn fjorårets. Riktignok var det en bitte liten nedgang i O2-opptak, men det er ikke det viktigste på denne tiden av året. O2-nivået blir mer trigget og trent tettere mot sesongstart og også ved å kjøre ritt.
 

Trener Lorents Ola Aasvold er fornøyd med test-resultatet til Trond Håkon.


Den viktige ”terskelen”

- Mye viktigere er den såkalte terskelverdien, og på den testet Trond Håkon en god del bedre enn tilsvarende test i fjor. Dette er en test som måler kapasitet, og er det vi ønsker å utvikle nå i starten av sesongforberedelsene. Og når vi tar i betraktning at Trond Håkon i 2015 har vært mye syk – langt avbrekk med kyssesyke, ikke minst – er det godt å se at han ikke har tapt kapasitet.

 

- Hva ønsker dere egentlig å få vite med en terskeltest?

- Det er hvor lenge man kan ligge på høy intensitet før man får laktat-opphopning i muskulaturen. Å heve terskelen, øke arbeidskapasiteten, er det viktigste for en landeveisrytter, som har konkurranser som strekker seg over flere timer.
 

Veien videre

-
Hvilke konsekvenser får testresultatene for Trond Håkons trening i ukene som kommer?

- Testen viser at han er på rett vei, derfor følger vi treningsplanen. Vi skal teste på nytt i januar, og da får vi et enda bedre bilde av tilstanden og se om vi eventuelt ønsker å justere treningen, sier trener Lorents Ola og legger til:

- Vi skal også huske at lab-test er lab-test og noe ganske annet enn en konkurranse. Det er mange eksempler på ryttere som tester relativt dårlig, men som like fullt gjør gode ritt-prestasjoner.


Tekst og foto/video:
Tore Sæther

 

Testen er unnagjort. Trond Håkon har ikke noe imot det. Nå venter trening, trening og atter trening - og ny test like innpå nyåret.

 

Kommentarer

Spam kontroll: 4 + 3 =    
Alle (823)
2017 (92)
2016 (122)
2015 (150)
august (23)
juli (8)
juni (14)
mai (22)
april (25)
mars (23)
januar (4)
2014 (95)
2013 (94)
2012 (83)
2011 (135)
2010 (48)
2009 (4)