Team Sparebanken Sør

Nyheter

Det var ikke akkurat slik vi hadde håpet å se Fridtjof Røinås i VM-løypa. (Bildet hentet fra TV2)

Dagen da alt gikk galt for Fridtjof

Han kom til USA proppfull av selvtillit, med gode bein og offensivt hode. Han la heller ikke skjul på at tanken om en medalje hadde svingt innom, om muligheten var til stede – om alt klaffet.

Det gjorde det ikke!

Fredag 25. september ble dagen da det meste gikk galt for Fridtjof Røinås. Bildet over, tatt fra tv2-sendingen,  er like dårlig som det denne fredagen ble for stortalentet fra Grimstad og Team Sparebanken Sør.

Norge stilte med en knallsterkt lag, på papiret. U23-talentene hadde sammen syklet inn flere UCI-poeng enn noen andre nasjons ryttere. Dessuten hadde vi en sekser med komplementære ferdigheter; spurtere, klatregeiter og stayere. Fridtjof hadde fått oppgaven som opptrekker for den største av de norske favorittene, nesteårs-proff, Daniel Hoelgaard.

 - Men om Daniel ikke har dagen, og jeg føler meg sprek, får jeg sikkert kjøre for egne muligheter, sa en optimistisk Fridtjof før han dro til Richmond.
 

 
Atle Kvålsvoll: "For dårlig døgnakklimatisert."   Johan Kaggestad: "For dårlig døgnakklimatisert."

 

For dårlig akklimatisert!

Og apropos reisen; både TSS-sportssjef Atle Kvålsvoll og TV2-ekspert Johan Kaggestad felte en knusende dom over forbundets reiseopplegg:

ATLE: - Jeg sa allerede da reiseplanene forelå at dette var helt feil. Rytterne burde reist minst to-tre dager tidligere på grunn av tidsforskjellen og den nødvendige døgnakklimatiseringen for å kunne gjøre en optimal prestasjon.

JOHAN: - Det er barnelærdom at man trenger minst ett døgn per time tidsforskjell for å kunne være i stand for å yte sitt beste. Rytternes kommentarer om dårlige bein og ikke noe å kjøre med, er typisk uttrykk for manglende døgnakklimatisering. Jeg lurer også på hvor Olympiatoppen har vært som kvalitetssikrer av dette opplegget.

Stress før start

Fridtjof vil ikke legge for stor vekt på betydningen av dette. Han er rett og slett ikke den som skylder på utenforliggende årsaker når noe går galt. Men manglende døgnakklimatisering er ikke akkurat ”utenforliggende årsak”, og Fridtjof sa også: - Atle og Johan er jo to som vet hva de snakker om…
 

Allerede før U23-rytterne rullet i gang på sine knapt 162 kilometer, ble det litt stress i den norske leiren. TV-bildene viste en Daniel Hoelgaard som måtte bytte dekk. Det var så tett på starttid, at starten faktisk måtte utsettes et lite minutt!
 

Fridtjof på halen av feltet, slett ikke der han hadde planlagt å sitte... (Foto: Hentet fra TV2)


Punktering var rammebrudd

I det store feltet satt en 21-åring fra Grimstad topp-innstilt på å gjøre en god jobb for Daniel Hoelgaard, med  en 12 dager fersk etappe-triumf fra Tsjekkia som gjorde ham innstilt på at dette faktisk også kunne bli hans dag…

Det tok ikke lange tiden før optimismen fikk seg en knekk. Sykkelramma knakk!

TV-bildene viste Fridtjof som fikk hjelp til  skifte bakhjul. Det var kjørt bare 15 kilometer, og litt senere opplyste forbundet til TV2 at TSS-gutten hadde vært innblandet i en velt.

Ned med reservesykkel

- Det var en del ”småvelt” i løpet av dette rittet, men jeg var ikke skikkelig nedpå, og da jeg trodde bakhjulet var punktert, fikk jeg bare hjelp til å bytte. Men mekanikeren kikket litt ekstra på sykkelen og utbrøt; ”jammen ramma er jo knekt”. Jeg vet ikke hvordan det kunne ha skjedd.

Så ble det å hekte av en reservesykkel fra den norske servicebilen, ikke Fridtjofs egen, og det er selvsagt heller ingen fordel:

- Sykkelen var helt grei, den, men det er jo aldri gunstig å sykle på en sykkel som ikke er din, kommenterte Fridtjof. Han mistet ganske mye tid, og først etter rundt ei mils kjøring var han oppe på halen til feltet.

Kjedet låste seg
 

Fridtjof satt så en del runder i feltet uten problemer. Men tro ikke at det var slutt på elendigheten. På vei inn i brosteinsbakken mot slutten av runden som ble kjørt ti ganger låste kjedet seg:
 

- Jeg hadde jo kjørt gjennom løypa, testet girskifting idet asfalt gikk over til brostein, og det gikk helt greit. Men på reservesykkelen gikk det altså ikke.

Og det er her det uskarpe bildet kommer inn: Fridtjof måtte hoppe av sykkelen og gå(!) opp hele brosteinsakken. (”Å gå særlig langt med sykkelsko, er ikke spesielt bra.”)

Feltet forsvant – Fridtjof også…

Der og da skjønte han at dette ikke var hans da. Det var starten på slutten for Fridtjof Røinås i U23-VM 2015.  Han kom seg opp i feltet igjen, på halen, og ble hindret gang på gang av velt og andre uhell hos ryttere foran seg.


Sakte, men sikkert ség luften ut av motivasjonsballongen. Like før feltet kom opp til passering to runder før mål, svingte Fridtjof ut av løypa.

Sjefen skjelte på rytterne

Opptrekkeren til gullkandidaten var ute. Resten av det norske laget nådde heller ikke frem. 39. plass til den beste (Truls Korsæth) var en gedigen skuffelse, så stor at landslagssjefen, Stig Kristiansen, nærmest skjelte ut sine ryttere for ikke å ha gjort jobben, noe folket rundt laget hadde gjort til fulle – ifølge Kristiansen.
Han karakteriserte for åpent kamera og mikrofon også sine ryttere som 15-16-årsryttere. Refleksjon rundt reiseopplegg og døgnakklimatisering hørte vi ikke noe til…

Tøft møte i målområdet

Men hva sa landslagssjefen til dere ryttere da dere var for dere selv?

- Vi har rukket å ha to møter. Det første, i målområdet, var knallhardt. Jeg tipper det lignet på de uttalelsene Stig kom med på tv. Etter at vi kom tilbake til hotellet, tok vi en ny prat. Da var han roligere, fortsatt ærlig om hva vi hadde prestert, men var også ”mykere” for å si det slik.

Opp- og nedturer…

- Hva tenker du nå, tre-fire timer etter at du rullet ut av VM uten å ha fullført, uten å ha gjort den jobben du håpet på å kunne gjøre?

- Utfallet ble for meg et helt annet enn det som var ambisjonen. Men også sykling byr på opp- og nedturer. Verre er det ikke…

Les også denne saken på tv2.no:

http://www.tv2.no/2015/09/26/sport/sykkel-vm/7429611

 

Resultatene finner du her:
http://www.procyclingstats.com/race.php?id=163327&c=1

Kommentarer

Spam kontroll: 2 + 1 =    
Alle (823)
2017 (92)
2016 (122)
2015 (150)
august (23)
juli (8)
juni (14)
mai (22)
april (25)
mars (23)
januar (4)
2014 (95)
2013 (94)
2012 (83)
2011 (135)
2010 (48)
2009 (4)